עוף בסומק (אוג) הוא אחד השילובים הנכונים והמיוחדים להכנת עוף בתנור. האוג הוא תבלין ים תיכוני נהדר עם חמיצות שמענגת את החך ומעניקה לעוף טעם נהדר. את המתכון הזה טעמתי לראשונה במסעדת נעים ברמאללה אחרי מלחמת ששת הימים. מדובר במסעדה מיוחדת שהיתה מפנקת עם טעמים נדירים. שם המנה הוגשה על מאפה בשרני והרבה בצל ושמן זית. המנה הזו ידועה בשם 'ג'אג' מסאכן' (עוף מחומם בעברית), וכשלצידה כוסית ערק רמאללה מהולה במים וקרח אין לתאר את עושר הטעמים והחוויה בכלל.

השבוע הכנתי גירסה משלי, עם הרבה בצל, פרוסות עגבניות וסירות תפוחי אדמה, סומק ושמן זית משובח. ויתרתי על מצע הפיתה הבשרנית והתקבל מעדן קיץ משובח.

עוף בסומק (אוג)

עוף שלם, עדיף טרי

6 בצלים יבשים, חצויים ופרוסים

4 עגבניות אדומות, פרוסות לעיגולים שלמים

6 תפוחי אדמה, פרוסים כסירות

2 כפות סומק איכותי

מלח

מעט פלפל שחור

פלפל חריף, חצוי לאורך

שליש כוס שמן זית למריחת העוף

4 כפות שמן לשימון המגש

 הפתעת העוף מרמאללה. צילום: ריאן

אופן ההכנה:

מנקים ושוטפים את העוף. בעזרת סכין חדה או מספריים ייעודיים חותכים לאורך מצד החזה, הופכים ומשטחים בלחיצה בעזרת הידיים.

מתבלים את העוף בכף סומק ובשליש כוס שמן. מעסים היטב בכל הצדדים ומניחים בצד.

מרפדים את התבנית בנייר אפייה או בנייר כסף, מתבלים את פרוסות הבצל בשמן וסומק ומסדרים בשכבה אחת בצורה שווה. מסדרים מעל את פרוסות העגבניות ומניחים מעל את העוף כשהגב כלפי מעלה. מסדרים את סירות תפוחי האדמה והפלפל החריף מסביב לעוף.

מתבלים שוב בסומק ובשמן זית, בפלפל שחור ובמלח, ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־200 מעלות לכ־30 דקות. מנמיכים ל־160 מעלות לעוד 30 דקות.